Hamarabb_pusztulnak_el_a_fogsagban_elo_elefantok

Az állatkertben élő nőstény elefántok hamarabb pusztulnak el, mint vadon élő társaik – mutatta ki egy tanulmány, amelyet az Egyesült Államokban végeztek.

Míg egy fogságban élő átlagos afrikai nőstény elefánt alig éri meg a 17 éves kort, addig a kenyai Amboseli Nemzeti Park szabadon élő példányainak életkora átlagban elérheti az 56 évet is.

A stressz és az elhízás az elsőszámú okai a korai halálnak – állapították meg a brit Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals munkatársai.

“Az afrikai elefántok (Loxodonta africana) és az ázsiai elefántok (Elephas maximus) állatkertekben való tartása komoly aggodalomra ad okot” – hangoztatja a Science folyóiratban megjelent tanulmány. “A herpesz, a tuberkulózis, a sántaság, a terméketlenség, a viselkedési problémák mind gyakoriak, és az állatkerti elefántpopulációkat nem lehet fenntartani import nélkül” -írja a tanulmány.

A nemzetközi szakemberek alkotta kutatócsoport több mint 4500 egyedet vizsgált meg, közte a világ állatkertjeiben élő elefántok felét.

“Sem az újjszülött, sem a fiatal elefántok halálozási aránya nem különbözött a két populáció esetében, ám az állatkertekben élő nőstény egyedek hamarabb pusztulnak el, mint az Amboseli társaik” – állapították meg a kutatók.

Kapcsolódó hírek:
Kapcsolódó linkek:

forras  http://www.impulzus.ro/Hamarabb_pusztulnak_el_a_fogsagban_elo_elefantok/hirek/5418

Reklámok